Bron: Historische Projecten Hardenberg
In 1856 eigendom van de ongehuwde Justina Hester Boejenk. In 1861 over op naam van Wilhelmina Frederika Elizabeth Boejenk. In 1871 verkoop. Over op naam van plattelandsdokter Hendrik Theodoor Maurits Koster en echtgenote Annigje Mulder.
Op 27 november 1855 was Hendrik Theodor Mauritz Koster benoemd tot allereerste plattelandsheelmeester van de gemeente Ambt Hardenberg. De Amsterdamsche Courant had enkele maanden daarvoor al melding gemaakt van zijn komst:
“Lutten. Deze buurtschap, gelegen aan de Dedemsvaart, levert een bewijs op van de spoedige ontwikkeling waartoe veenkoloniën in betrekkelijk korten tijd kunnen geraken. Voor 25 jaren waren hier op zijn hoogst niet meer dan 200 inwoners; thans bestaat de bevolking uit nagenoeg 2500 zielen, met twee kerken, twee scholen, twee korenmolens, een oliemolen en een stoomfabriek. Er was echter nog gebrek aan geneeskundige hulp. Hierin zal nu ook voorzien worden, daar de geneesheer Koster, van Hoogeveen, zich hier wil nederzetten”.
Dokter Koster was op 31 augustus 1871 te Heemse getrouwd met Annigje Mulder, maar het huwelijk bleef kinderloos. De dokter werd in korte tijd zeer geliefd en een vooraanstaand man in de gemeente. Dat blijkt o.a. uit een Overijsselsche Courant van 1865 waarin wordt geschreven dat dokter Koster zich algemeen bemind had gemaakt als bekwaam geneesheer, door zijn vriendelijke omgang en behulpzaamheid, speciaal ook voor de armlastigen in zijn werkgebied. Als een bewijs van algemene hoogachting en liefde had hij van de meest notabele ingezetenen een prachtige pendule, een penant-tafeltje en een fauteuil cadeau gekregen. In 1866 was hem bij koninklijk besluit de zilveren erepenning verleend voor de door hem verrichte kosteloze koepokinentingen bij minvermogenden.
Dokter Koster overleed op 4 oktober 1902, op 73-jarige leeftijd, en werd begraven op het kerkhof in Lutten. De tekst op de deksteen van zijn graf spreekt boekdelen: Hij leefde voor de Menschheid.
Rondom den Herdenbergh 2001 - 01 Uit het leven van plattelandsdokter (Hein Koster/E. Wolbink) (Klik om te openen en te sluiten)
Hieronder vindt u een pdf bladerboek. Door op het kruisje te klikken opent het bestand zich in volledig scherm zodat u moeiteloos de pagina’s kunt doorbladeren. Via ditzelfde kruisje gaat u terug naar de pagina.
Aanvraag eene onderscheiding. (klik om te openen en te sluiten)
Bron: Genealogie Online
Uitgaande brieven 30 maart 1898:
“Aan het Kabinet.
Ter voldoening aan uw Kabinetschrijven d.d. 12 maart jl., no. 429, heb ik de eer U.E.Gestr. beleefdelijk mede te deelen, dat naar mijne bescheiden meening, in deze gemeente geen bedienaars van den Godsdienst zijn, die voor eene onderscheiding als daarbij bedoeld, in aanmerking kunnen komen.
Indien ik evenwel deze gelegenheid mocht te baat nemen, gelieve U mij te veroorloven uwe bijzondere aandacht te vestigen op den heer H.T.M. Koster, geneesheer te Lutten in deze gemeente, geboren 31 augustus 1828, die derhalve bij de meerderjarigheid van H.M. de Koningin, juist de leeftijd van 70 jaar zal hebben bereikt. Genoemde geneesheer is sedert 25 augustus 1855, dus weldra 43 jaren in deze gemeente met de meeste toewijding werkzaam, en heeft gedurende die reeks van jaren, zich met loffelijken ijver van zijne moeielijke en dikwijls ondankbare taak gekweten, en zich zoowel in als buiten zijne betrekking, een weldoener der menschheid betoond als slechts weinigen.
Tijdens het heerschen eener Cholera-epidemie in 1866, heeft hij weken achtereen, met bovenmenschelijke inspanning gewerkt, zich nacht noch dag rust gegund. Ja zelfs zich niet ontzien, waar anderen terug weken, om persoonlijk aan het stoffelijk overschot der slachtoffers dezer vreeselijke ziekte, dat gene te doen wat vereischt werd, doch waartoe zich ten slotte bijna niemand wilde leenen.
Nog steeds is hij in functie, en in weerwil van zijn betrekkelijk hoogen leeftijd, doet nog niemand tot heden te vergeefsch een beroep op zijn allerwege bekende hulpvaardigheid, ook op filantropisch gebied, getuige zijn totaal gemis aan fortuin in weerwil zijner uitgebreide practijk, ofschoon de behoeften van zijn gezin betrekkelijk niet groot zijn.
Mocht de bevordering dezer aangelegenheid op uw weg liggen, dan ben ik zoo vrij de aandacht van uw edelen op den heer Koster te vestigen ter bekoming eventueel van eene onderscheiding als in uw boven aangehaald schrijven wordt aangediend”.
Jacobus Kollen te Lutten aan de Dedemsvaart
Bron: Genealogie Online
Persoonlijke gegevens Hendrik Theodor Mauritz Koster.
Hij is geboren op 31 augustus 1828 in Hoogeveen als zoon van Pieter Koster en Aleida Frederika Meijeringh. Beroep: geneesheer te Lutten. Hij is overleden op 4 oktober 1902 in Lutten.
Hij is getrouwd op 31 augustus 1871 te Heemse met Annigje Mulder. Zij is geboren op 7 april 1849 in Dedemsvaart als dochter van Roelof Mulder en Henderika Haveman. Zij is overleden op 30 januari 1936 in Avereest.
Het landelijke blad ‘De Grondwet’ van 4 november 1902 besteedde aandacht aan het overlijden van dr. Koster.
LUTTEN
“De dezer dagen in Lutten aan de Dedemsvaart overleden geneesheer Hendrik Theodor Maurits Koster behoorde tot een geachte, bekende Hoogeveense familie. Daar werd hij de 31e augustus van het jaar 1828 geboren. Wijlen Zijne Majesteit Willem III erkende zijn verdiensten door hem in 1866 de cholera-epidemiemedaille te doen uitreiken, nadat hem in 1865 de pokken-epidemiemedaille was geschonken. Vanwege ziekte moest hij in oktober 1899 zijn praktijk neerleggen. De overledene heeft een hoogst werkzaam leven achter zich.”
Bron: Historische Projecten Hardenberg
In 1904 besloot Annigje Koster-Mulder tot verkoop van het doktershuis. Over op: Eigendom van Jenneken Steenbergen te Avereest. In 1907 verkoop. Over op: Eigendom van landbouwer Jan Beenen te Lutten. In 1914 verkoop. Over op: Eigendom van koopman en caféhouder Asse Nijland en echtgenote Johanna Krul.
Bron: Genealogie Online
Persoonlijke gegevens Asse Nijland:
Hij is geboren op 29 september 1879 in Anerveen als zoon van Berend Jan Nijland en Jantien Reinink. Beroep: koopman. Hij is overleden op 5 januari 1934 in Lutten a d Dedemsvaart, hij was toen 54 jaar oud. Hij is getrouwd op 6 november 1903 te Heemse met Johanna Krul. Zij is geboren op 24 februari 1879 in Avereest als dochter Arend Krul en Jentje Masman. Zij is overleden op 4 oktober 1961 in Gramsbergen, zij was toen 82 jaar oud.
Bron: Historische Projecten Hardenberg
In 1925 verleende de gemeente Ambt Hardenberg vergunning voor de verbouw van het pand. Er werd een vergaderzaal gecreëerd met twee logeerkamertjes en er werd een nieuwe kap aangebracht. In 1940 verkoop. Over op naam van landbouwer Jan Nijland.
Bron: Genealogie Online
Persoonlijke gegevens Jan Nijland:
Hij is geboren op 27 januari 1906 in Slagharen als zoon van Asse Nijland en Johanna Krul. Beroep: veehandelaar. Hij is overleden op 10 juli 1988 in Hardenberg, hij was toen 82 jaar oud. Hij is getrouwd op 17 november 1927 te Heemse met Aaltje Tonnis. Zij is geboren op 22 mei 1906 in Lutten a d Dedemsvaart als dochter van Berend Tonnis en Sapke Bouma. Zij is overleden maart 1984, zij was toen 77 jaar oud.
Bron: Historische Projecten Hardenberg
Zoals blijkt uit een krantenartikel uit Het Noord-Oosten van 11 oktober 1963 is het café ‘t Centrum in Lutten overgenomen door Berend (Bé) Nijland, zoon van Jan Nijland en Aaltje Tonnis.
Bron: Genealogie Online
Persoonlijke gegevens Berend “Bé” Nijland.
Hij is geboren op 18 augustus 1933 in Ambt Hardenberg. Hij is overleden op 22 maart 2006 in Hardenberg, hij was toen 72 jaar oud.
Bron: Historische Projecten Hardenberg
In 1971 verkoop. Over op naam van caféhouder A.J. Kerssies en S. Nijland.
Bron: Genealogie Online
Persoonlijke gegevens Albert Johannes Kerssies.
Hij is geboren op 13 augustus 1927 in De Krim als zoon van Geert Kerssies en Lambertha Wemmenhove. Hij is overleden op 2 augustus 2007, hij was toen 79 jaar oud. Hij is getrouwd op 25 september 1951 met Sapke Nijland. Zij is geboren op 24 maart 1929 in Lutten a d Dedemsvaart als dochter van Jan Nijland en Aaltje Tonnis. Zij is overleden op 13 februari 2011, zij was toen 81 jaar oud.