Meer info is welkom.
In de 40er en 50er jaren was hier de slagerij van Hendrik Smit gevestigd.
Bron: Genealogie Online
Persoonlijke gegevens Hendrik Smit: Hij is geboren op 15 februari 1907 in Dedemsvaart als zoon van Hendrik Smit en Anna Alijda de Lange. Beroep: slager. Hij is overleden op 30 april 1961 in Hardenberg, hij was toen 54 jaar oud. Hij trouwde op 30 augustus 1932 te Assen met Jacomijna Lulofs geboren op 26 oktober 1907 in Assen als dochter van Harm Lulofs en Hendrikje Aaltje Veldhuis. Zij is overleden op 23 oktober 1985, zij was toen 77 jaar oud.
Na het overlijden van Hendrik Smit werd de slagerij aangekocht door Roelof Spijker uit Slagharen die zichzelf de Haarlemmer Spekslager noemde.
Bron: Genealogie Online
Persoonlijke gegevens Roelof Hermanes Spijker: Hij is geboren op 22 februari 1918 in Slagharen als zoon van Johannes Hermannus Spijker en Maria Aleida Biemans. Beroep: spekslager, poelier. Hij is overleden op 2 maart 1995 in Slagharen, hij was toen 77 jaar oud. Hij trouwde met Anna Catharina Fehrmann geboren op 23 mei 1919 in Schoonebeek als dochter van Hermann Heinrich Fehrmann en Maria Helena Sormani. Zij is overleden op 22 augustus 2008, zij was toen 89 jaar oud.
De Haarlemmer Spekslager (klik om het artikel te openen en te sluiten)
Bron: Rondom den Herdenbergh 38/01/2021
De Haarlemmer Spekslager
De Haarlemmer Spekslager woonde niet in Haarlem maar in Slagharen. Slager Spijker trok met zijn wagen door de omgeving, om op markten in Dedemsvaart, Ommen en Hardenberg zijn vleesproducten te verkopen. Eerst voornamelijk spek, maar toen de klanten wat meer te besteden hadden werd dat meer en meer ander vlees.
Toen de omzet groeide moest hij uitkijken naar een nieuw, groter onderkomen. Voor zijn winkel, zijn opslag maar ook zijn voorraad beesten, want Spijker slachtte zelf. Die plek vond hij in Lutten, toen hij het bedrijf van de slagersweduwe Smit-Lulofs kon overnemen. Groot genoeg om wel tien koeien te bewaren, zei Spijker. En voor een worsten-fabriek. In november 1962 belegde hij een heuse persconferentie in hotel Koeslag in Heemse voor de pers. De lokale bladen het Salland’s Volksblad en Het Noord-Oosten waren vertegenwoordigd, maar ook regionale journalisten van het Overijssels Dagblad en de Zwolse Courant. De bijeenkomst was bedoeld om zijn nieuwe bedrijf te presenteren. Daarna reed het gezelschap naar Lutten om het pand te bezichtigen. Na de bezichtiging werd het gezelschap weer teruggebracht naar hotel Koeslag, waar ze zich de biefstukken en karbonaden goed lieten smaken. De grote stukken in de krant bewijzen dat Spijker de kosten niet voor niets had gemaakt.
Roelof Spijker was 45 jaar oud toen hij de tweede zaak in Lutten opende, maar hij zat toen al 30 jaar in het vak. Als jongeling werkte hij eerst bij zijn vader in de zaak maar toen die was overleden trok hij weg, naar Almelo, Medemblik, zelfs naar Duitsland, om het vak van slager echt te leren. Ook in Haarlem heeft hij gewerkt, vandaar de bedrijfsnaam Haarlemmer Spekslager toen hij terugkeerde naar Slagharen. Daar begon hij in een ruimte die niet groter was dan een kippenhok, maar omdat hij zelf slachtte en kortingen gaf bij afname van grote hoeveelheden kwam men van heinde en verre.
Om een indruk te geven: in een advertentie uit 1961 stond dat bij hem 10 pond (= 5 kilo) prima blank spek te koop was voor 6,50 gulden. Vertaald naar de hedendaagse situatie, dus rekening houdend met inflatie, is dat 5 kilo voor 18 euro. Bij Albert Heijn en de Plus moet daar meer dan 40 euro voor betaald worden.
Slager, noemde Spijker zichzelf. Vanaf 1969 zelfs Edelslager, omdat een landelijk slagers-gilde hem had toegelaten tot hun organisatie. Maar bij de Burgerlijke Stand stond hij anders bekend. Toen hij in 1952 in ondertrouw was gegaan met zijn plaats genote A.C. Fehrmann was volgens de BS zijn beroep poelier. In 1953 ging de 35-jarige Spijker volgens het Salland’s Volksblad opnieuw in ondertrouw met de 34-jarige Fehrmann, maar nu was zijn beroep gewijzigd in marktkoopman.
In 1954 zijn de twee Slagharenaars getrouwd. Een jaar later werd hun zoon Johannes Hermannes geboren. Spekslager Roelof Hermanes Spijker, zoals hij voluit heette, is op 2 maart 1995 in Slagharen overleden, ruim een week na zijn 77e verjaardag.
Roel Gritter
Interveuw Sallands Dagblad 1962 (klik om het artikel te openen en te sluiten)
Vanaf september 1986 was hier het pastoraal therapeutisch centrum Tabitha gevestigd.
Tabitha (klik om het artikel te openen en te sluiten)
Wim Jurg (Almelo 1934) was prediker, pastoraal therapeut en leraar. Hij begon zijn roeping als zendeling in Zuid Italië en na terugkomst in Nederland werd hem tijdens zijn doctorale studie Pastoraat en Psychotherapie bij de Theologische Universiteit te Kampen door Dr. Gerben Heitink aangeraden om zich verder te specialiseren in de pastorale hulpverlening. Na zijn opleiding als drugsconsulent (Jellinek kliniek, Amsterdam), en gedurende zijn verdere pastorale (KPV ) en psychotherapeutische opleiding(RINO Amsterdam en Utrecht), heeft hij als voorlichter, leraar en drugsconsulent 12 jaar bij de CDB Balkbrug (1974-1986) gewerkt voor verslaafden. Vervolgens is dit uitgemond in de oprichting van het pastoraal therapeutisch centrum Tabitha te Lutten (september 1986), met hulpverlening in de breedste zin van het woord en een opleiding tot pastoraal therapeut , waar hij ook als therapeut, leertherapeut en (leer)supervisor mee verbonden was.