Ga naar de inhoud

Meerdere generaties van Faassen

In 1891 vestigt zich op, het huidige adres, Anerweg noord 110 klompenmaker en landbouwer Frederik van Faassen en echtgenote Elisabeth Johanna Drenth. In 1897 wordt ook het naastgelegen pand, nu Anerweg noord 108 aangekocht. Bovendien lieten ze in 1924 ten oosten van het bestaande woonhuis een nieuwe bouwen, nu Anerweg noord 112.

Bron: Genealogie Online

Persoonlijke gegevens Frederik van Faassen. Hij is geboren op 9 december 1862 in Lutten als tweede zoon van Engbert van Faassen (onderstaand meer over zijn 6 huwelijken) en Louisa Wille. Beroep: arbeider, landbouwer, klompenmaker, milicien. Hij is overleden op 24 juli 1935 in Lutten aan de Dedemsvaart, hij was toen 72 jaar oud. Getrouwd op 9 april 1886 te Heemse met Elisabeth Johanna Drenth. Zij is geboren op 14 november 1860 in Dedemsvaart als vijfde dochter van Hindrik Drenth en Magritha Kreusen. Zij is overleden op 28 januari 1932 in Lutten a d Dedemsvaart, zij was toen 71 jaar oud.

Bron: Stamboom fam. van Faassen

Sinds 1811 zijn er ontelbaar veel geboorten, huwelijken en sterfgevallen aangegeven bij de burgerlijke stand. Daarbij zijn er ook die opmerkelijk te noemen zijn. Zo kwam het geregeld voor dat een man of vrouw hertrouwde nadat de eerste partner op jonge leeftijd gestorven was. Zo’n tweede huwelijk werd veelal uit noodzaak geboren. Vaak werd de tweede partner in de schoonfamilie gevonden: een zwager of schoonzus. Een derde huwelijk werd sporadisch gesloten, maar het was vrij bijzonder dat iemand voor de vijfde keer in het huwelijksbootje stapte. Toch gebeurde dat in het jaar 1855. Het voorval was zo opmerkelijk dat het de landelijke kranten haalde. In de Goessche Courant van 24 mei van dat jaar werd geschreven: Den 19 mei jl. is te Hardenberg zekere E. van V., oud 38 jaar, ondertrouwd, en zal zich daarna ten vijfden male in den echt begeven.

Dankzij de goed geadministreerde burgerlijke stand is het eenvoudig om op te zoeken wie de 38-jarige aanstaande bruidegom was. Het ging om klompenmaker Engbert van Faassen uit Lutten. In 1836, toen hij 19 was, trouwde hij voor de eerste keer met Harmanna Flim uit Den Ham. Ze kregen twee kinderen, maar zij overleed al in 1842. Het jaar erop hertrouwde Engbert met Jantje Giethoorn uit Hoogeveen. Uit dit huwelijk werd een zoontje geboren, maar Jantje overleed in het kraambed. Ruim een half jaar later stapte Engbert voor de derde maal in het huwelijk. Dit maal was Arendina Nijeboer uit Lutten zijn bruid. Ze kregen in 1846 een dochtertje, maar opnieuw stierf zijn vrouw in het kraambed. Het vierde huwelijk werd wederom ruim een half jaar later bij de burgerlijke stand ingeschreven. Deze keer werd Gezina Likkel uit Heemse zijn echtgenote. Ze kregen twee dochters, maar in 1854 overleed Gezina op 32-jarige leeftijd; dit keer niet in het kraambed. Engbert was toen nog geen veertig jaar oud, maar had al vier huwelijken achter de rug. In 1855 hertrouwde hij – zoals het krantenbericht vermeldde – voor de vijfde maal. Op 14 juni werd zijn huwelijk met de 31-jarige Willemina Rundervoort uit Baalder voltrokken in het gemeentehuis in Heemse.

Vijf keer getrouwd zijn is heel bijzonder – het haalde de landelijke krant – maar toch werd Engberts geschiedenis nog opmerkelijker. In 1859 overleed ook Willemina, met wie hij twee kinderen had gekregen. De vijfvoudig weduwnaar bleef opnieuw alleen achter met zijn kinderen. De kranten konden daarom andermaal in de pen klimmen toen Engbert in 1860 voor de ZESDE keer in het huwelijk trad. Dat alleen was al voldoende geweest voor landelijke publiciteit, maar het feit dat zijn zesde echtgenote slechts achttien jaar oud was, zorgde voor sensatie. Zijn jeugdige bruid, Louisa Wille, was in 1842 geboren in de gemeente Ambt Ommen. Hun huwelijk werd voltrokken op 25 oktober 1860.

De Goessche Courant schreef in januari 1860 – opnieuw – over deze Hardenberger casanova: Naar men berigt zal zekere Van F. te Hardenberg, welke op ruim 40-jarigen leeftijd in het vorige jaar voor de vijfde maal weduwnaar werd, voor de zesde maal zijn huwelijksgeluk beproeven. De Overijsselsche Courant deed er nog een schepje bovenop: Te Lutten in de gemeente Ambt Hardenberg zal eerlang een weduwnaar voor de zesde maal in het huwelijk treden. Eene dochter van hem uit zijn eerste huwelijk is reeds ouder dan hare aanstaanden stiefmoeder die pas 18 jaren telt!

Toen de datum van de huwelijksvoltrekking naderde, publiceerde de Goessche Courant nogmaals over deze gebeurtenis. Het verhaal werd steeds sensationeler weergegeven en men verdraaide (bewust?) de feiten: Te Ambt Hardenberg zal deze week een huwelijk voltrokken worden tusschen een weduwnaar van 54 en een meisje van 16 jaren, dat reeds kans heeft binnenkort grootmoeder te worden. Naar men wil is dit huwelijk bij wijze van koop gesloten, en wel voor de som van honderd gulden. Engbert was geen 54 maar 44 en Louisa was geen 16 maar 18. Wellicht is het daarom verstandig om ook de rest van dit bericht met een korreltje zout te nemen.

De kranten bleven Engbert nauwlettend volgen. Toen Louisa twee jaar later ziek werd, schreven ze dat sedert eenigen tijd ook deze vrouw in een kwijnenden toestand verkeerde. Men vreesde voor haar leven. Toch bleek het dit keer loos alarm, want Louisa knapte op, kreeg negen kinderen en overleed in 1884 op 42-jarige leeftijd. Engbert zelf overleefde daarmee al zijn zes echtgenotes bij wie hij maar liefst achtien kinderen verwekte. Hij stierf op 29 april 1894 in Lutten, op 77-jarige leeftijd.

Na de dood van Frederik in 1935 vestigde zich op, nu Anerweg noord 108, zijn oudste zoon Engbert van Faassen en echtgenote Magrietha Bakker.

Bron: Genealogie Online

Persoonlijke gegevens Engbert van Faassen. Hij is geboren op 22 januari 1887 in Lutten a d Dedemsvaart. Beroep: klompenmaker, landbouwer. Hij is overleden op 6 januari 1940 in Hoogeveen, hij was toen 52 jaar oud. Hij is getrouwd op 15 juni 1917 te Heemse met Magrietha Bakker. Zij is geboren op 3 maart 1888 in Slagharen als oudste dochter van Roelof Bakker en Trijntje Zwiep. Zij is overleden op 21 september 1973, zij was toen 85 jaar oud.

In 1952 wordt dit pand verkocht aan schilder en behanger W. Centen en echtgenote J. Slot.

Na de dood van haar man Engbert van Faassen kwam Magrietha van Faassen-Bakker te wonen op nu Anerweg noord 110. Na een boedelscheiding in 1956 kwam dit pand in eigendom van haar derde zoon, landbouwer Frederik Christien August van Faassen met levenslang vruchtgebruik voor Magrietha Bakker, weduwe van Engbert van Faassen.

Bron: Genealogie Online

Persoonlijke gegevens Frederik Christien August van Faassen. Hij is geboren op 21 februari 1922 in Lutten. Hij is overleden op 6 augustus 2002 in Hoogeveen, hij was toen 80 jaar oud. Hij trouwde op 7 juni 1955 te Hardenberg met Marry Smid. Zij is geboren op 18 september 1925. Zij is overleden op 5 november 2020. Zij was toen 95 jaar oud.

Op het huidige adres Anerweg noord 112 woonde vanaf 1936 klompenmaker Arend van Faassen, derde zoon van Frederik van Faassen en Elisabeth Johanna Drenth

Bron: Genealogie Online

Persoonlijke gegevens Arend van Faassen. Hij is geboren op 13 juni 1896 in Lutten aan de Dedemsvaart. Beroep: landbouwer. Hij is overleden op 1 november 1985 in Lutten, hij was toen 89 jaar oud. Trouwde op 20 juni 1924 te Heemse met Egberdina Frederika Broekroelofs. Zij is geboren op 31 oktober 1895 in Lutten als dochter van Egbert Broekroelofs en Joukje Prangsma . Zij is overleden op 3 maart 1976 in Hardenberg, zij was toen 80 jaar oud.

In 1961 wordt dit pand verkocht aan handelaar R. Thalen en echtgenote W. Okken.

Jan van Faassen, vierde zoon van Frederik van Faassen en Elisabeth Johanna Drenth, begon in 1924 een kruidenierswinkel op het adres nu Anerweg Noord 106.

Bron: Genealogie Online

Persoonlijke gegevens Jan van Faassen. Hij is geboren op 26 oktober 1899 in Lutten als jongste zoon van: Frederik van Faassen en Elisabeth Johanna Drenth. Beroep: winkelier. Hij is overleden op 18 juli 1963 in Lutten a d Dedemsvaart, hij was toen 63 jaar oud. Getrouwd op 5 november 1926 te Heemse met Aaltje Brink. Zij is geboren op 2 februari 1904 in Dedemsvaart als dochter van: Hendrik Brink en Derkje Schoemaker. Zij is overleden op 14 november 1998 in Hardenberg, zij was toen 94 jaar oud.

In 1937 werd de zaak overgenomen door zijn zoon Hendrik van Faassen en zijn vrouw Geesje Meinen. Henk heeft de zaak nog zo’n 40 jaar gedreven en toen de winkel verbouwd tot woonhuis.