Ga naar de inhoud
Bron: Molen DataBase

Korte karakteristiek

  • Naam: Welkom
  • Modeltype: Kantige molen, beltmolen
  • Functie: Korenmolen
  • Bouwjaar:
  • Verdwenen:
  • Toestand: Restant

Constructie

  • Modeltype: Kantige molen, beltmolen
  • Krachtbron: Wind
  • Functie: Korenmolen
  • Romp: Achtkante bovenkruier
  • Inrichting: N.v.t.
  • Plaats bediening: Beltmolen
  • Bediening kruiwerk
  • Plaats kruiwerk: Bovenkruier
  • Over de wieken: De buitenroede was ongeveer 3 meter tekort. Om de molen te kunnen opzeilen had men een opstap gemaakt. De deur zat ook erg hoog, het lijkt erop dat de belt een meter is gezakt of dat er een te lange binnenroe is gestoken waardoor de belt is afgegraven. Ook is mogelijk dat het 8k van een zaagmolen afkomstig was en dat daarom niet alles helemaal past.
Bron: Historische projecten Hardenberg

Windkorenmolen en erf. Eigendom van vervener Johan Bernard Minke en mede-eigenaar te Avereest. In 1851 verkoop. Over op molenaarsknecht Johan Christiaan Frederik Scheurer te Avereest. 

Bron: Bonmama

Johan Christiaan Frederik Scheurer geboren te Eibergen GD ca 1825 als zoon van Casper Hendrik Wilhelm Scheurer en Hendrika Christina Beiens. beroep(en): molenaar. Gehuwd te Avereest OV 30 april 1852 met Lutje Seinen geb. Hoogeveen DR 23 mei 1832 als dochter van Hendrik Arends Seinen en Grietje Hendriks Dekker

Windkorenmolen en erf in 1859 afgebrand. Herbouwd na brand. Molenaar Johan Christiaan Frederik Scheurer verscheen op 4 september 1862 voor notaris Frederik Willem Christiaan Mulert te Ommen en verklaarde zijn windkorenmolen aan de Dedemsvaart te hebben verkocht en over te dragen aan Johan Heinrich Steffen.

Bron: Genealogie Online

Persoonlijke gegevens Johan Heinrich Steffen. Hij is geboren in het jaar 1801 in Ibbenbüren (Dld.) als zoon van Wilhelm Steffen en Anna Catharina Hunefeld. Beroep: molenaar. Hij is overleden op 17 januari 1891 in Almelo Ambt, Overijssel, Nederland, hij was toen 90 jaar oud. Hij trouwde op op 3 april 1841 te Vriezenveen (Ov.) met Gerhardina Veldhuis. Zij is geboren in het jaar 1819 in Vriezenveen (Ov.) als dochter van Albertus Veldhuis en Magdalena Smelt. Zij is overleden op 18 maart 1896 in Almelo Ambt, Overijssel, Nederland, zij was toen 77 jaar oud.

In 1869 verkoop. Molenaar Johan Heinrich Steffen uit Almelo verscheen op 28 mei 1869 voor notaris Swam en verklaarde zijn windkorenmolen aan de Dedemsvaart voor 3000 gulden te hebben verkocht aan molenaar Gerrit Jan Reinink. Op 28 mei 1869 verleed notaris Willem Swam te Gramsbergen een hypotheekakte op verzoek van molenaar Gerrit Jan Reinink. Deze had 2200 gulden geleend van vervener Luite Everts Wind. Als onderpand voor de lening en de verschuldigde rente stelde hij o.a. de korenmolen. Op 6 november 1869 verleed notaris Swam te Gramsbergen een hypotheekakte op verzoek van molenaar Gerrit Jan Reinink. Deze verklaarde 1400 gulden te hebben geleend van en schuldig te zijn aan molenaar Hendrik Reinink te Ane en landbouwer Berend Reinink te Ane. Als onderpand stelde hij o.a. de korenmolen aan de Dedemsvaart. In 1871 verkoop. Over op naam van molenaar Hendrik Reinink en mede-eigenaar. In 1881 verkoop. Over op naam van molenaar, landbouwer, kastelein en winkelier Jan Reinink Hendrikszn. 

Bron: Genealogie Online

Persoonlijke gegevens Jan Reinink. Hij is geboren op 20 juni 1853 in Anerveen als zoon van Hendrik Reinink en Geertjen Veneman. Beroep: molenaar, winkelier, landbouwer, tapper. Hij is overleden op 13 februari 1951 in Lutten a d Dedemsvaart, hij was toen 97 jaar oud.

Salland’s Volksblad, Plaatselijk nieuws:

“Dinsdagmiddag is de oudste inwoner van Lutten, de heer J. Reinink in de hoge ouderdom van ruim 97 jaar overleden. De overledene was altijd zeer kras, en zelden ziek. Veertien dagen geleden bracht hij nog persoonlijk een bezoek aan de kapper. Onze oudere plaatsgenoten kennen deze bekende figuur, nog in de persoon als molenaar, op de molen welke thans in gebruik is bij de heer H. Altena. Nadien had hij een winkel en een klein boerderijtje, waar thans de heer P. van Blanken woont. De laatste jaren genoot hij een rustig leven bij de familie L. Ballast, waar hij een goed verzorgde oude dag heeft gehad”.

Hij is getrouwd op 4 mei 1877 te Gramsbergen met Arendina Hinnegies. Zij is geboren op 22 september 1860 in Gramsbergen als dochter van Hendrik Jan Hinnegies en Aaltjen Altena. Zij is overleden op 13 januari 1932 in Lutten a d Dedemsvaart, zij was toen 71 jaar oud.

In 1902 verkoop. Nieuwe eigenaar is landbouwer en molenaar Johan Broekroelofs.

Bron: Genealogie Online

Persoonlijke gegevens Johan Broekroelofs. Hij is geboren op 19 augustus 1860 in Lutten als zoon van Egbert Broekroelofs en Frederika Everdina Schrotenboer. Beroep: molenaar. Hij is overleden op 22 januari 1940 in Werkhorst, hij was toen 79 jaar oud. Hij is getrouwd op 2 december 1886 te Heemse met Lamberdina van Zwolle. Zij is geboren op 7 september 1860 in Dedemsvaart als dochter van Jan van Zwolle en Willemina Brunenberg. Zij is overleden op 26 februari 1939 in Werkhorst, zij was toen 78 jaar oud.

In 1927 verkoop. Over op naam van molenaar Hendrik Altena. 

Bron: Genealogie Online

Persoonlijke gegevens Hendrik Altena. Hij is geboren op 12 december 1884 in Dedemsvaart als zoon van Lambert Jan Altena en Geesjen Waaijman. Beroep: molenaar, landbouwer. Hij is overleden op 11 januari 1967 in Hardenberg, hij was toen 82 jaar oud. Hij is getrouwd op 4 februari 1916 te Heemse met Geertiena Alberdina Bieleveld. Zij is geboren op 9 oktober 1894 in Slagharen als dochter van Jan Bielevelt en Wiegertje Bunt. Zij is overleden op 10 oktober 1981, zij was toen 87 jaar oud.

In 1964 verkoop. Over op naam van tuinarchitect Lambertus Johannes Sloet te Almelo.

 
Op 23 mei 1848 werd aan Johann Bernhard (Berend) Minke, vervener te Avereest, toestemming verleend voor het bouwen van een windkorenmolen in Lutten aan de Dedemsvaart. In juli 1849 kwam de molen, die in een hypothecaire akte uit die tijd wordt aangeduid als ‘de koornmolen De Welkomst nabij het Jaaghuis’, in bedrijf. Deze achtkante beltkorenmolen was niet alleen bereikbaar met paard en wagen, maar ook per boot vanuit de Dedemsvaart via de zg. Molenwijk. Op deze wijze kon men tot onder in de molen varen om de zakken graan af te leveren, die dan met een lier naar boven werden gehesen. Al in 1852 verkocht Minke de Welkom aan molenaarsknecht Johan Christiaan Frederik Scheurer uit Avereest.
 

Prov. Drentsche en Asser courant 7 juni 1859:
“Lutten, 4 Junij. De molenaar Schreurer, van wien in het voorjaar het huis is afgebrand, heeft hedenmiddag door den bliksem, welke zijnen molen trof, een tweede ramp gehad. Hoewel men den brand nog al spoedig heeft kunnen blusschen, is toch veel buiten aan en van binnen in den molen beschadigd, waardoor zijne kostwinning in deze drukken tijd, door de noodige herstellingen, een geruimen tijd zal moeten stilstaan. De molen is tegen brandschade verzekerd.”

In 1859 werd de molen tot twee keer toe door de bliksem getroffen, het laatst in september waarbij hij tot de grond toe afbrandde. Scheurer verkocht de restanten nu aan Johan Heinrich Steffen uit Vriezenveen, die de molen in oude glorie liet herrijzen, waarbij de rieten kap abusievelijk van het jaartal 1841 werd voorzien. In 1869 werd de Welkom gekocht door Gerrit Jan Reinink, winkelier te Lutten, voor 3000 gulden. Om de aankoop van de molen te kunnen financieren, had Gerrit Jan geld geleend bij zijn oudere broers Hendrik, eigenaar van de korenmolen in Ane, en Berend. De daaropvolgende jaren ging de molen binnen de familie Reinink over in handen van Hendrik en Berend, en in 1881 van Hendriks zoon Jan.

Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant 19 juni 1900
* Ambt Hardenberg, 16 Juni. Heden middag omstreeks één uur ontstond door een onbekende oorzaak eensklaps brand in den molen van Reinink te Lutten, nabij het Jachthuis. Binnen weinige oogenblikken stond het geheele gebouw in lichte laaie, zoodat niets is gered kunnen worden. Ook ongeveer 25 H.L. graan en alle molenaarsgereedschappen werden mede een prooi der vlammen. Door krachtige inspanning van de brandweer te Lutten wist men het woonhuis van Hartman, dat met riet gedekt was en reeds vuur gevat had, te behouden. Naar wij vernemen was de molen voor f 4000 verzekerd bij de Onderlinge Brandwaarborg-maatschappij voor molenaars te Utrecht, benevens een klein deel van het verbrande graan.

In juni 1900 brandde de Welkom door onbekende oorzaak opnieuw af, waarna hij werd herbouwd met materiaal afkomstig van een sloopmolen uit Staphorst. In 1903 verkocht Jan Reinink de molen aan Johan Broekroelofs uit Slagharen. In 1912 kreeg een pleegzoon van de molenaar, Jan van Zwolle genaamd, letterlijk een klap van de molenwiek. Hij stierf aan de gevolgen ervan. 

In augustus 1918 ontsnapte de Welkom aan een volgende brand, toen een zwaar onweer over Lutten trok. Ook de molen van Broekroelofs werd getroffen, maar veel schade werd er ditmaal niet aangericht. In 1927 werd de Welkom overgenomen door Hendrik Altena, wiens tweelingbroer Roelof eigenaar was van de molen op Het Haantje. In 1928 liet Altena een ruwoliemotor installeren voor het aandrijven van een maalstoel en jakobsladder. In datzelfde jaar brak een van de wieken bij de as af. De tegenoverliggende wiek moest toen ook verwijderd worden, waarna de molen een tijdlang met slechts één roede heeft gedraaid. Toen Altena in 1964 met pensioen ging, werd het muldershuis gekocht door de familie Schutte en de molen door de familie Sloet. Sindsdien heeft de molen Welkom verschillende eigenaars gehad.