De watertoren in Lutten is gebouwd in 1932.
De toren heeft een hoogte van 49,2 meter en een waterreservoir met een inhoud van 578 m³. De toren in Lutten is een van de twee Nederlandse watertorens met een zadeldak. De andere watertoren met een zadeldak is de watertoren van Mijdrecht. Het is de hoogste als watertoren gebouwde toren van Overijssel. Alleen de watertoren van Steenwijk is hoger, maar deze is ingebouwd in een kerktoren.
De watertoren is aangewezen als een gemeentelijk monument. Het gebouw is herkenbaar aan de typische jaren 30-stijl.
Na de Tweede Wereldoorlog is de watertoren tijdelijk gebruikt als groepshuis voor de padvinders van de Hegwesgroep uit Lutten.
Anno 2015 is de watertoren niet meer als zodanig in gebruik, maar is er een B&B in gevestigd.
Gunning bouw watertoren Lutten. Klik om artikel te lezen en te sluiten.
Bron: Historische Projecten Hardenberg
Op 23 december 1931 werd de bouw van de watertoren in Lutten aan de Dedemsvaart bij aanbesteding gegund aan het bedrijf N.V. Delta te Den Haag, naar een ontwerp van architect Jans te Hengelo. De eerste melding in de archieven over de bouw van een watertoren in Lutten blijkt uit de krant De Vechtstreek van 3 mei 1930:
De aanbesteding van de Lutter toren had plaats op 7 oktober 1931 en werd vervolgens op 23 december opgedragen aan de N.V. Delta Betonbouw Maatschappij te Den Haag voor 51.000 gulden. Op 4 januari 1932 is men met de daadwerkelijke bouw begonnen. De watertoren in Lutten is gebouwd conform de degelijke architectuur van de jaren dertig van de twintigste eeuw. Met een hoogte van 49,20 meter en een betonnen vierkant vlakbodemreservoir met een inhoud van 578 kubieke meter was het een zwaargewicht onder de Overijsselse watertorens. De toren is bovendien bijzonder, omdat het één van de twee Nederlandse watertorens is met een zadeldak.
In 2008 werd de buiten gebruik gestelde toren door de waterleidingmaatschappij verkocht aan het echtpaar Rieks uit Schuinesloot. Zij hebben het gemeentelijk monument intern verbouwd tot bed & breakfast.